自我介紹

你好!我叫王浚耀,係台灣台南人。而家係讀緊台灣文學嘅大學生。

我經常對好多題目感興趣,包括社會議題、語言學等等。如果你都有同我同樣嘅興趣想嚟討論,歡迎通過電子郵件同我聯絡、交流。

基本資料
年齡
電郵地址
contact[at]oty.tw
(請將 [at] 換成@)
語言能力
母語:
華語/現代標準漢語

重要第二語:
台語、粵語

外語:
客語(南四縣腔)、英語
各項技能
台語文
60%
英語文教學
55%
Microsoft Excel
50%
HTML5
50%
Python
30%
偷懶
100%
工作經歷

2020年8月—2021年1月

國立成功大學
外國語文學系
教學助理

工作內容:處理課程檔案、聯絡學生同志工、維持課堂秩序

當時身為一個大二學生,有做通識課助教嘅機會,令我覺得幾特別。雖然話過程當中有好多障礙同挑戰,但係經過咗一學期,我感受到自己學多咗啲台語知識,文書處理能力都加強埋,係又一個難忘嘅經驗。

2021年1月—2021年2月
2020年4月—2020年8月

國立成功大學
外國語文學系
兼任研究助理

工作內容:文獻筆記註解、相關資料整理

喺大一下學期嘅時候,啱啱好修到一門外文系嘅語言學相關課程。嗰陣發現自己對語言學研究越來越有興趣,於是接受教授邀請,參與佢嘅研究計畫。計劃期間慢慢噉了解到第啲國家嘅語言復振過程,畀我唔少啟發。雖然後嚟因為學業上比較忙,冇辦法繼續做呢份工,不過我相信自己喺未來能夠進一步研究、探索。

2019年5月—2019年6月

堅輝工程有限公司
暑期實習生

受訓項目:工程繪圖基礎訓練、電腦系統技術支援訓練

人生中第一份實習工作。我本來係要學CAD(電腦輔助設計)呢類嘅嘢,不過後嚟得到一個機會,有得轉去我比較有興趣嘅技術支援部門。感謝我親切又有趣嘅老闆、同事同我指導,使到我喺電腦應用技巧(譬如硬體安裝、系統最佳化)方面有進步。喺堅輝嘅嗰段經歷確實難忘。

學歷

2019—現在

學士
台灣文學系
雙主修:外國語文學系
輔系:歷史學系

國立成功大學

喺最初嘅短短一個大一上學期,識咗好多幾好嘅同班同學,都感受到台文系嘅唔少課程都幾啱我。而家修緊教育學程、雙主修同輔系。作業、報告的確係好多,不過我都好鍾意呢種刺激嘅人生。

2013—2019

中學
電腦鑑證科技、「企業、會計與財務概論」、「資訊及通訊科技」

皇仁書院

喺香港完成中等教育階段,高中時期選修經濟(中五退修,轉修電腦鑑證科技)、「企業、會計與財務概論」同「資訊及通訊科技」。雖然2019香港中學文憑考試(文憑試)成績唔多理想,不過我仍然好重視呢幾年嚟同啲同學、朋友度過嘅日子,亦都感謝母校對我嘅栽培。